Is een gilet nog in de mode

Is een gilet nog in de mode?

Het gilet – ooit een onmisbaar onderdeel van een driedelig pak, nu een veelzijdig kledingstuk dat je op talloze manieren kunt dragen. Of je nu de voorkeur geeft aan een klassieke stijl, een vintage look of een modern randje, het gilet lijkt weer helemaal terug te zijn in het straatbeeld. Maar is het gilet anno nu nog in de mode? En hoe draag je het? In deze blog duiken we in de wereld van het herengilet en waarom het eigenlijk nooit uit de mode is geweest.

Wat is een gilet precies?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een gilet eigenlijk? Een gilet is een mouwloos vest, meestal gedragen over een overhemd en onder een colbert. Het gilet wordt vaak gezien als onderdeel van een formele outfit, maar het heeft inmiddels veel meer toepassingen. Van de traditionele driedelige pakken tot casual streetwear: het gilet is veelzijdiger dan je misschien denkt.

Tijdloze klassieker
Wat gilets zo bijzonder maakt, is hun tijdloze uitstraling. Een goed gilet geeft elke outfit direct een verfijnde, gepolijste look. Dit maakt het niet alleen populair bij mannen die van een klassieke stijl houden, maar ook bij modebewuste trendsetters die houden van een vintage twist. Daarnaast is het een perfecte laag om je look meer diepte en textuur te geven.

Hoe draag je een gilet anno 2024?

Het dragen van een gilet kan op verschillende manieren, afhankelijk van je stijl en de gelegenheid. Hier zijn een paar ideeën:

1. De klassieke look

Een gilet wordt vaak geassocieerd met een klassieke, nette stijl. Denk aan een driedelig pak, compleet met een stropdas en nette schoenen. Deze look is perfect voor formele gelegenheden zoals bruiloften, diners en zakelijke afspraken. Wil je je look iets losser maken? Combineer dan je gilet met een nette broek en overhemd zonder colbert. Dit geeft je outfit een elegante, maar toch ontspannen uitstraling.

2. Casual en cool

Een gilet kan ook casual gedragen worden. Combineer bijvoorbeeld een vintage gilet met een T-shirt of zelfs een sweater voor een laidback look. Perfect voor een dagje uit of een informele borrel. Kies voor een gilet in een stoere stof, zoals tweed of corduroy, om je outfit een ruigere uitstraling te geven. Je kunt het gilet ook open dragen voor een meer relaxte vibe.

3. Streetstyle met een gilet

Streetstyle is tegenwoordig dé plek waar nieuwe trends ontstaan. Een gilet kan hier ook prima in mee. Durf te experimenteren met verschillende materialen, kleuren en patronen. Denk bijvoorbeeld aan een oversized gilet, gedragen over een hoodie of lange jas. Hiermee maak je een echt fashion statement en laat je zien dat je niet bang bent om te spelen met verschillende lagen.

Is een heren gilet ook voor dames?

Interessant genoeg is het gilet niet langer alleen voor heren. Steeds meer dames omarmen het gilet als een veelzijdig kledingstuk. Een gilet kan namelijk een oversized, boyish look geven die nog steeds verfijnd is. Dames kunnen een herengilet combineren met een mooie blouse en strakke broek, of juist kiezen voor een lossere pasvorm voor een androgynere uitstraling. De grens tussen mannen- en vrouwenmode vervaagt steeds meer, en het gilet is daar een perfect voorbeeld van.

Waarom kiezen voor een vintage gilet?

Er is iets speciaals aan het dragen van vintage kleding, en dat geldt zeker ook voor het gilet. Vintage gilets hebben vaak unieke patronen, stoffen en pasvormen die je niet snel terugvindt in de hedendaagse mode. Dit maakt je outfit authentiek en origineel. Bovendien is vintage mode duurzaam. Door tweedehands kleding te kopen, geef je mooie stukken een tweede leven en draag je bij aan een groenere toekomst.

Bij EcoGents vind je een uitgebreide collectie van tweedehands en vintage gilets, variërend van klassieke wollen gilets tot opvallende, kleurrijke exemplaren. Of je nu gaat voor een tijdloze, klassieke look of een statement piece zoekt, bij ons zit je goed.

Het verrassende weetje over gilets

Wist je dat het gilet oorspronkelijk door het leger werd gedragen? In de 17e eeuw droegen officieren gilets als onderdeel van hun uniform. Het kledingstuk evolueerde vervolgens tot een symbool van status en elegantie in de 18e en 19e eeuw. Nu is het gilet een vast onderdeel van de herengarderobe, maar het begon dus als een praktisch stuk legeruitrusting!

Conclusie: Het gilet is altijd in de mode

Het antwoord op de vraag “Is een gilet nog in de mode?” is een volmondig ja! Dit veelzijdige kledingstuk is tijdloos en past in elke stijl, of je nu houdt van een klassieke, casual of streetstyle look. Bovendien biedt EcoGents een van de grootste collecties tweedehands en vintage gilets van Nederland. Of je nu een gilet zoekt voor een formele gelegenheid of een casual outfit, bij EcoGents ben je aan het juiste adres.

Bezoek onze winkel aan de Westermarkt in Tilburg of neem een kijkje in onze webshop en ontdek ons unieke assortiment tweedehands herenkleding. Met onze focus op duurzame mode ben je niet alleen stijlvol, maar draag je ook je steentje bij aan een betere wereld!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.